benda ferst yng ampa perlu ialah sediakan bahan2 yng diperlukan.... untuk my first recipe ni,aku bgi yng senang laaa,(simple french dish)....
BAHAN2 YNG DIPERLUKAN~
speghetti segera secukupnya
1-2 batang sosej
perasa carbonara prego(bergantung kepada jumlah spaghetti yng ampa rebus)
serbuk keju
cara2 penyediaan~
1. rebus spaghetti ampa dlm 5-6 minit(kalu bleh sampai warna dya jadi kuning muda)
2. haaa, sementara nak tunggu spaghetti hmpa tu masak, sediakan carbonara(kuah spaghetti) ampa....
3. mula2 panaskan kuali, lps tu tuangkan olive oil sket(jgn banyak sangat, nanti carbonara tu jdi berminya, konfem rasa pelik)
4. masukkan udang ngan sosej yng telah dipotong
5. masukkan carbonara prego hat dlm tin ke dlm kuali yng tengah panas, lps masukkan tu, slow-kan api, bgi sederhana ja la, jngn slow trus....
6. then lps kacau buang 2-3 minit, ampa da bleh angkat dan ltk diatas spaghetti tu... untuk penambah perasa, taburkan sedikit keju kat atasnya...
VOALLA!!!! siap dan boleh dihidang!!!!!
ps: 1. basuh dulu sosej, kalu nak cpt, sosej ngan udang tu ampa rebus sat dlm ayaq panas, sbb nanti bila nak msukkan kuah carbonara, ampa xyah tunggu dah bgi depa msk separuh~
2. udang tu buang klt...
3. ampa taw kenapa kena bgi msk separuh??? sbbnya, kalu udang ngan sosej tu garing sangat, nanti hasilnya agak kurang memuaskan~
haa, ni la hasilnya~
No comments:
Post a Comment